Thuiswerken. We kennen het intussen allemaal. You love it, or you hate it. Mijn tip: of je ervan houdt of niet, maak je thuiswerkplek zo comfortabel mogelijk. Niet iedereen heeft de beschikking over een luxe thuiskantoor met alle apparatuur en een professioneel elektrisch zit/stabureau. Werken aan een keukentafel, omgebouwde workmate of zelfs de strijkplank, we zijn heel inventief! Deze zes thuiswerktips zijn voor iedereen: van luxe thuiskantoor tot strijkplank. En ze hoeven niet eens wat te kosten.
1. Zit je lekker?
Mijn fysiotherapeut geeft aan dat ze het veel drukker heeft dan ‘vóór corona’, met patiënten die last hebben van hun spieren door een verkeerde werkhouding bij het thuiswerken. Tip 1: zorg voor een goede werkhouding. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan, zou je zeggen. Niets is minder waar. Met wat tips en trucs kun je dichtbij een goede werkhouding komen. Zit je aan de keukentafel en is de verhouding tussen de hoogte van je stoel en tafel niet optimaal? Ga dan aan de slag met een voetenbank (desnoods een stapel boeken) om goed te kunnen zitten. Is je (eetkamer)stoel te diep of te laag? Zorg dan voor een kussen om op te zitten en een kussen in je rug. Ook hier kun je variëren met spullen die je hebt liggen of kijk eens naar een professioneel rug- of zitkussen.
2. Eén of twee monitoren, toetsenbord en muis
Ik hoor in trainingen vaak dat men werkt met een laptop én een monitor, maar dat geen gebruik wordt gemaakt van het scherm van de laptop. Zonde! Als je je laptop op een standaard of verhoger zet en ervoor zorgt dat het scherm van de laptop en de monitor op gelijke hoogte staan, dan kun je je scherm ‘uitbreiden’ zodat je je muis over twee beeldschermen kunt bewegen. Sluit de monitor aan op je laptop, houdt de Windows-toets (op je toetsenbord) ingedrukt, kies de ‘P’ en kies voor ‘uitbreiden’. Voor de laptopstandaard kun je natuurlijk gebruik maken van een doos of stapel boeken, maar er zijn ook diverse laptopstandaards te koop. Kijk goed dat je een standaard kiest die (ik spreek uit ervaring 😦) stevig is én die je op verschillende standen kunt zetten. Omdat je laptop op een standaard staat, moet je een apart toetsenbord en muis gebruiken om de laptop te kunnen bedienen.
3. Wees zichtbaar
Heb je een Teams-vergadering? Zorg dan dat je goed zichtbaar bent. Zorg voor goed licht, daar win je al heel veel mee. Ook hier kun je het weer zo gek maken als je wilt. Professionele lampen van honderden euro’s, een selfie-ring van 20 euro bij de Hema, een lamp die je thuis nog hebt staan of verplaats je werkplek naar een plek met veel daglicht. Heb je de beschikking over goed licht én heeft je laptop een goede camera, dan ben je al een heel eind!
Na de training ‘Slim werken met Teams’ geef ik mijn collega’s élke week een ‘slimme Teams-tip’. Ik blij, zij blij!
4. Wát zeg je?
Je vergadert waarschijnlijk veel meer dan voorheen via Teams. Niets is zo vermoeiend dan naar een collega luisteren die slecht verstaanbaar is. Maar hoe goed ben je zelf eigenlijk verstaanbaar? Vraag het eens aan je collega’s. Als je goed verstaanbaar wilt zijn, dan is het (meestal) niet voldoende gebruik te maken van de microfoon van je laptop. Gebruik een headset. Heb je niet de beschikking over een goede headset, pak dan de oordopjes van je mobiele telefoon erbij. Dat is voor de luisteraar al een stuk prettiger dan de microfoon van je laptop. Heb je de luxe om een headset aan te schaffen, kijk dan of je de headset zowel via Bluetooth als via een USB kabel kunt gebruiken. Wat ik zelf heel fijn vind, is een headset met een vorm van noise reduction of zelfs noise cancelling. Zo kun je je ook in een wat meer rumoerige ruimte concentreren op je vergadering. En nog een voordeel… buiten de vergaderingen om, zet je fijne muziek aan!
5. Take a break
Je hoort het vast vaker, maar doe je het ook? Bij mij schiet het er ook weleens in, maar ik probeer elke dag minimaal 30 minuten te wandelen en daarnaast ook even tijd te nemen om te lunchen. Ook mijn werkdag is hectisch en ik moet mezelf hiertoe dwingen, maar het resultaat is merkbaar. Een lichaam is niet gemaakt om stil te zitten, aldus mijn fysiotherapeut. Je lichaam heeft beweging en bloedcirculatie nodig, daarnaast doet frisse lucht wonderen. Als ik naar mezelf kijk: na de wandeling kan ik er weer even tegen, ’s avonds ben ik minder vermoeid én ik zie mijn fysiotherapeut veel minder.
6. Wat heb je nodig?
Sommige werkgevers richten een complete thuiswerkplek voor je in en sturen een werkplekergonoom bij je langs om alles professioneel in te stellen. Geweldig natuurlijk. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Misschien is je werkgever niet tot het bovenstaande bereid, maar wil deze wel meedenken in de aanschaf van een laptopstandaard, toetsenbord, muis, headset en rug/zitkussen voor in je stoel. Alles is in alle soorten, maten en bedragen te verkrijgen. Het hoeft echt niet heel duur te zijn om toch functioneel te zijn voor je en je kunt ook al een heel eind komen als je creatief bent met spullen die je gewoon in huis hebt.
Ik ben geen deskundige op het gebied van ergonomie, maar ik hoop je met deze praktische tips op weg te helpen. Heb je extra tips? Zet ze dan onderaan dit bericht, leuk!
Tot gauw,
Dank je wel Wilma. Goed om er weer even op gewezen te worden en je bewust te worden! Hartelijke groet.
Graag gedaan, Birgit, doe er je voordeel mee! Groet, Wilma